У нашому організмі є близько 8000 смакових рецепторів Кожен містить комплекс рецепторних клітин, які можуть виділити будь-який з п'яти основних смаків. Сигнал про смак рухаються до мозку двома черепно-мозковими нервами, один з яких розташований на задній частині язика, а інший – на кінчику.

У організмі людини зафіксовано близько 8000 смакових рецепторів. Кожен має комплекс рецепторних клітин, які можуть виділити будь-який з п'яти основних смаків.

Вважається що людина розрізняє чи то чотири, чи п'ять елементарних смаків: солоний, кислий, солодкий, гіркий і ще один, для якого немає російської назви. Його називають "umami" та приписують смаку глутамату натрію.

Діти, на відміну від дорослихзовсім інакше реагують на ті чи інші продукти. Це пов'язано з тим, що з дитини приблизно 30 000 смакових рецепторів, а у дорослої людини їх утричі менше.